Corrosie

665e3353c5a0a1298b58f0408e39e998 665e3353c5a0a1298b58f0408e39e998

Als 2 verschillende soorten metaal onder water met elkaar zijn verbonden, dan gaat er een kleine hoeveelheid stroom lopen tussen deze metalen delen, het minst edele metaal (aluminium, zink, magnesium, staal) zal dan worden wegcorroderen. Daarom worden er blokjes metaal van een nog minder edel metaal bevestigd, zodat deze kunnen opofferen i.p.v. de (dure) motor onderdelen.

  1. Anoden zijn erg belangrijk in de strijd tegen galvanische corrosie. Als er een toename is in edele metalen(cathode) b.v. RVS, zoals een schroef, verstevigde spiegel of trimplaten) dan moeten ook de anoden die uw aandrijving, schroefas, roer e.d. beschermen toenemen. In dit geval meer anoden plaatsen en goed aarden.
  2. Anoden moeten altijd perfect schoon zijn en vrij van oxidatie, zelfs al lijkt een anode prima dan is deze toch vaak voorzien van een laag oxidatie en dan zal deze anode zichzelf niet opofferen en hij moet zichzelf juist wel opofferen om uw aluminium aandrijving te beschermen, dit is eenvoudig met een multimeter te testen, de weestand van de anode moet altijd nagenoeg 0 ohm zijn. Er mag uiteraard ook geen verf op een anode zitten.
  3. Via de acculader van de walstroom is alles dat in uw boot geaard is (de aandrijving, de minpool van de accu) gekoppeld aan de vaste metalen punten op de wal/steiger en vervolgens andere boten die ook geaard zijn (via een walstroom, maar ook via een metalen, stroomgeleidende ketting) gekoppeld. In dit geval heeft u geen controle over uw bescherming van uw metalen onderdelen onder water (aluminium aandrijving, schroefas, roer) en kan uw aandrijving gemakkelijk snel wegcorroderen, onherstelbare schade. Daarom moet er een galvanische isolator worden aangebracht.
  4. Anoden bestaan van Magnesium, Aluminium en Zink. Vuistregel is dat Magnesium voor zoetwater is, Aluminium voor zoet-, brak- en zoutwater is, en Zink voor zout water is. Echter zijn er belangrijke afwijkingen, Magnesium kan er voor zorgen dat de lak van uw onderwaterdeel los raakt, zeker in zout water. Soms heeft een anode ook een alternatieve functie zoals een trimvin, dan is er soms vanwege de sterkte alleen een zinkanode verkrijgbaar. Aluminium corrodeert snel “op” in zout water. Zink functioneert ook in zoet water, maar veel minder goed.
  5. Er bestaan ook “electrische anoden”, de Mercathode is daar een perfect voorbeeld van, deze geeft continue een kleine hoeveelheid stroom af in het water om de metalen onderdelen te beschermen, tegelijk meet hij of de juiste bescherming wordt gehaald en past hier de afgegeven stroom op aan. Een electrische anode slijt niet en gaat een leven lang mee, tegelijk gaan uw ‘normale’ anoden veel langer mee. Een mercathode is van zeer groot belang als u een RVS schroef onder water laat zitten op een aluminium aandrijving. Mercruiser Bravo aandrijvingen hebben Mercathode standaard.

Contact opnemen