Boot te lang in water laten staan, verstandig?

Foto van osmosebobbels

Boot te lang in water laten staan, verstandig?

Als een polyester boot in een periode van 90 dagen meer dan 30 dagen in het water blijft liggen moet het deel van de boot dat onder water zit in een bodycoat worden gezet zodat osmose geen kans maakt. Osmose is bij de bootfabrikant een uitsluiting op de garantie, het is voor de booteigenaar een plicht de onderkant van de boot correct te behandelen.

  1. Osmose komt doordat de gelcoat (zichtbare kant van uw polyester boot) niet geheel waterdampdicht is. Als een boot in het water licht voor 30 dagen binnen een periode van 90 dagen, dan dringt een kleine hoeveelheid vocht door de gelcoat. Dit vocht dat door de gelcoat is gedrongen gaat achter de gelcoat gisten en daardoor naar buiten drukken, zo krijgt u bobbels onderop de boot. Als u deze bobbels stuk drukt (met uw nagel) zal de bobbel open gaan, hier komt een stinkende lucht uit. Let op dat met een hoge drukspuit de osmosebobbels ook open kunnen gaan. Osmose dient vakkundig te worden behandeld bij een Osmosespecialist.
  2. Antifouling dat onderop de boot zit en algenaangroei verminderd of zelf soms voorkomt bevat biociden, deze biociden zijn na een bepaalde periode uitgewerkt, ongeveer 1 vaarseizoen, daarom moet er regelmatig weer een nieuwe laag antifouling worden aangebracht.
  3. Laat u uw boot in het water liggen gedurende de zomerperiode, dan zullen algen en mossles aan de onderkant van de boot gaan groeien en de snelheid drastisch gaan verminderen. Regelmatig uit het water halen en schoonmaken met Star Brite Hull Cleaner of Star Brite Bottom cleaner helpt om uw vaarprestaties te behouden. Deze reinigingsproducten zijn bij ons, Bouwmeester Watersport te koop, ook online op www.nhwatersport.nl
  4. Laat u uw boot in het water liggen gedurende de zomer, of zelfs langer, dan zullen er algen en mossels gaan groeien op de onderkant van uw boot. Voorkom of verminder dit door de onderkant in een anitifouling te zetten. Wij van NH Watersport.nl verkopen antifoulingsystemen van International en Epifanes in onze winkel of webwinkel www.nhwatersport.nl. Wij kunnen uw boot ook van zo’n antifoulingsysteem voorzien.
  5. Gaat uw boot na verloop van tijd steeds zachter varen, dan is het goed mogelijk dat er water in de dubbele bodem van uw boot zit, u dient de boot uit het water te halen en water weg te laten lopen, ook dient u op zoek te gaan naar de oorzaak.

Contact opnemen